בניינים בניו יורק | Buildings in New York

ניו יורק היא העיר הגדולה בארה"ב, בניו יורק רבתי מעל 500 בניינים גבוהים, כ 92 מהם מעל 183 מטרים. אחד מהאלמנטיים המאפיינים את ניו יורק זהו קו הרקיע המדהים, אשר בנוי מעשרות בניינים גבוהים וגורדיי שחקים בניו יורק. את קו הרקיע ואת גורדי שחקים של ניו יורק ניתן לראות ממרחק עצום, קילומטרים רבים מהעיר. ללא ספק מראה זה של גורדי השחקים אלו בניו יורק הוא אחד מהמראות המרגשים והיפים של ניו יורק. אם תרצו לפשפש קצת בדימיון אז דמינו לעצמכם את ספיידרמן או באטמן מקפצים בין בניינים אלו בניו יורק.

לגורדיי שחקים אין הגדרה רשמית, בכל עיר בעולם ישנה הגדרה לגובה שונה לגורד שחקים. גורדיי שחקים הם האלמנטים הבולטים בנוף עירוני וללא ספק אחד מהשיאים האורבנים של התעשייה האנושית. ניו יורק במשך הרבה שנים, החזיקה בתואר  " העיר עם הבניין הגבוה ביותר " הבניין נבנה ב 1931 והחזיק בתואר עד 1972, זהו כמובן אחד המבנים הפופלרים בעולם, אמפייר סטייט בילדינג Empire state Building אשר ממוקם על השדרה החמישית בין רחוב 34 ל 35. תפסו את מקומו  " התאומים " במרכז הסחר העולמי.

הבניין הגבוה הרשמי הראשון היה  World Building ב 1890 שמר על מעמדו עד 1955 ופינה מקומו לגשר ברוקלין. בניין זה היה המפתח והלבנה הראשונה לאמפרייה של בניינים עצומים, אמפרייה של גורדי שחקים בניו יורק. אם תראו את קו הרקיע של ניו יורק ממטוס כמעט ניתן לחוש שמדובר בשני ערים, זאת עקב סדר גורדי השחקים בניו יורק כאשר ישנה קבוצה דומיננטית של גורדיי שחקים בדאוטאן מנהטן והשניה במידטאון מנהטן, בין לבין בנינים יחסית בגובה ממוצע.

גורדיי השחקים בניו יורק ובכלל הם הצהרה מסוימת על כוח ועל יכולת כלכלית, מדינית, כאילו העיר ניו יורק אומרת " תראו, אני חזקה יותר, אני המתקדמת ויותר טובה ", אולי אחת מהסיבות של הטרוריסטים לפגוע בעצב זה, לא רק כנקודת הסחר הלאומי, לא רק באזרחים, אלא גם פגיעה באגו של ניו יורק ושל ארה"ב. אם במצבים שליליים עסקינן, אז אל לנו לשכוח את הכייסים, אשר יזהו תייר בין רגע כאשר האחרון עומד נפעם עם פה פעור מול מבנה זה או אחר. אל תתביישו כולנו כאלה כאשר עומדים לרגליי גורדיי שחקים כאלה, רק מומלץ לשים לב לחפציכם.

אדריכלות, אל לנו לשוחח על גורדיי שחקים בניו יורק ולא לגעת באדריכלות. מתארת את התחרות, את האגו, את היכולות והפילוסופיה שמאחורי המבנים, באופן דרמטי ויוצא דופן בסיפור על אינדבידואליזם מול קפיטליזם,  מודרני מול קלאסי ופוסט מודרני מול מודרני, איין ראנד, מחברת הספר " כמעיין המתגבר " אשר בוחרת כתפאורה את העיר ניו יורק. יש אומרים שהדמות המרכזית בסיפור האורד רוראק הוא בעצם האדריכל פרנק לוייד רייט. האחרון אדריכל חשוב בתחילת המאה העשרים אשר היה אחראי על מעל 300 מבנים לא רק בניו יורק, היה ידוע בגישה במודרנית שלו לנושא. ניתן לשים לב לשני סוגים מודרנים יותר של גורדיי שחקים, הראשון, מגדלים אשר מתחילים ברוחב מסוים וכאשר מגיעים לגובה מסוים נסוגים פנימה, ראו בניין קרייזלר ובניין אמפייר סטייט, זאת בכדי שהרחבה בה נבנה הבניין לא יהיה מכוסה, חוק מ 1916. השני, הוא מבנה במכוסה זכוכיות אשר צבר תאוצה רבה בכל העולם, תודות לאדריכל המהגר הגרמני ואן דר רוהה.

גורדי השחקים כג'ונגל עירוני יספק לכם " חום עירוני " כל כל הרבה בניינים גבוהים אשר מפריעים לזרימת הרוח ויוצרים חום מתפעול המבנה יוצרים חום יחסי. מחובתי לציין שלעיתים המבנים גורמים לקלסטרופוביה עקב גודלם הבאמת העצום והצפיפות ביינהם. גורדיי השחקים בני ורק משמשים בעיקר משרדים.
אחד מהדברים היותר כייפים בניו יורק, זה לשבת באחד הפארקים במידטאון, נאמר  Bryant Park אשר ברחוב 42, ללגום קפה, להאזין למוסיקה הבוקעת מפסנתרן המנגן בפארק ( זה קורה לעיתים קרובות ), כל זאת מתחת לקבוצת גורדיי שחקים מדהימים אשר עוטפת ומגנה על הפארק בנעימות פראית אורבנית.

להלן מספר גורדי שחקים ובניינים ידועים בניו יורק :

Trump Building הידוע בכינויו  40 Wall Street הושלם ב 1930, בניין נוסף שהתחרה בתחרות הגרנדיוזית והקפיטליסתית " הבניין הכי גבוה בניו יורק " . עוצב ע"י  H.Carig Severance,  Shreve & Lamb,  Edward F. Caldwell & Co. הבניין היה לבניין הגבוה ביותר, אך לזמן קצר מאוד, זאת לאחר התנצחות ומאבק עם אדון קרייזלר בעליי בניין קרייזלר במידטאון. מיותר לציין, אך בכל זאת גם בניין  Trump וגם בניין קרייזלר הובסו לאחר שאמפייר סטייט בילדינג הושלם. בתחילת הדרך היה ידוע גם בכינויו  Bank of Manhattan Trust Building ו  Manhattan company building. הבניין תוכנן לגובה 260 מטרים, אך לבסוף סיים בגובה של 283 מטרים, 71 קומות. אחת מהבעיות של בניינים גבוהים היא שהם גבוהים, עקב כך לא פעם ( גם לא הרבה פעמים ) התרסק מטוס לתוך גורד שחקים כזה או אחר. כך גם קרה למיודעינו בניין טראמפ ב 1946 מטוס מחייל האוויר האמריקאי התרסק לתוך הקומה ה 58, זאת עקב ערפל כבד באיזור. דונאלד טאמפ קנה את הבניין ב 1995, ניסה להסב חלק מהמבנה למגורים פרטיים, אך המסקנה היא שהעניין לא משתלם, ב 2003 ניסה למכור את הבניין אך ללא הצלחה יתרה. הבניין נשאר תחת חסותו עם השם  Trump Building או  40 Wall Street. כמובן שבדאונטאון מנהטן.

Citigroup Building New York בניין סיטיגרופ הוקם ב 1977, כיום נקרא  601 Lexington Avenue, זאת כאשר לובי הבניין עבר שיפוץ ב 2009 והכניסה ללובי שונתה מרחוב 53 שדרת לקסינגטון, ראוי לציין משנת 1987 עד 2009 הוצגה בלובי הבניין תערוכת צעצועיי רכבים. שייך לחברת Boston Properies חברת נדל"ן. ניתן לזהות הבניין על פי הגג החצוי  45 מעלות. הארכיטקט,  Huge Stubbins Jr, המהנדס,  William Lemessurier. הבניין בין 10 הבניינים הגבהוים בניו יורק, 279 מטרים, 59 קומות. הבניין עבר מספר דרמות ואתגרים. באזור הצפון מערבי של רחבת הבניין הייתה כנסייה, כנסיית פיטר הקדוש של התנועה האוונגלית לותרנית, הם הסכימו להריסת הכנסיה בתנאי שתבנה כנסייה חדשה בתוך הבניין, הדרישה של אנשיי הכנסייה הייתה שהכנסייה תהיה באותו מקום, הפינה הצפון מערבית ולא יהיה לה קשר ישיר לבניין, כניסה נפרדת ללא עוברים ושבים.  בעיקרון הרעיון של הגג היה לקילטת כוח אנרגי סולארי ע"י פנאלים סולארים, רעיון ירוק ומתקדם לשנת 1970 של ניצול אנרגיית השמש לחשמל. הרעיון היה טוב, אך בביצוע נשכח משהו חשוב, הם חשבו את הכוח, תנועה ועומס הרוח כלפי הבניין, אך לא התייחסו לזווית 45 מעלות אשר בגג הבניין, מה שגרם לבעיות וחשש לסכנות. הביטחון של הבניין ירד ברמה. החליטו לחיזוק בנייןן  601 Lexington גם ע"י מפרקים מולחמים של פלדות ברזל. כדי לא ליצור פאניקה בבניין ולא לפגוע בשם של המהנדס החליטו לא לפרסם את העניין. החלטה ללא ספק שנויה במחלוקת. באמצע החיזוק תקף הוריקן את  ניו יורק ושוב החליטו לא לדווח על הבעיות. הבניין עמד בשלום בהוריקן. מקרה זה נשאר בחדריי חדרים במשך 20 שנה, הניו יורק טיימס פרסמוהו לראשונה. נושא שנכנס לשספרי הלימוד בשל בעיית האתיקה שנוצרה.

The New York Times Building בניין חדש אשר הושלמה הבנייה ב 2007. הבניין החדש של העיתון ניו יורק טיימס נכנס לעולם החדש של טכנולוגיה בהבנה והכנעה שעולם הדיו על נייר מדלדל והעלום האינטרנטי והכתיבה הדיגיטלית מובילה. מעיין שיר הלל מעבר לעתיד.  52 קומות של עיצוב מודרני עם גימור אסתטי ישר וחלק אשר מחביא בתוכו מוטות אופקיות מקרמיקה שמנצלים את אור השמש ומשרה מראה נקי. ההצהרה הראשונית על הבניין ניו יורק טיימס הוצהרה ב 2001, לאחר שינוי במיקום הוחלט על המיקום הנוכחי בשדרה השמינית בין רחוב 40 ל 41. היתרון הוא שהבניין החדש נמצא בסביבות הבניין הישן שהיה לרשות עיתון הטיים משנת 1904. בנוסף לעיתון הטיים מאיישים את הבניין גם בוסטון גלובס,  International Herald Tribute ועוד. הבניין עוצב ע"י  Renzo Piano, עיצוב שנקי עם חזיתות המשחקות ברעיון של אור וצל, עיצוב אשר שם לב לפרטים הקטנים והבנה של האזרחים ועבדי הבניין. הבניין מציג לובי מלכותי מזכוכית המעוצב אלגנטי וחדשני. דרך מבנה המעליות תוכלו לראות את הגן הנפלא הממוקם בנבכי הבניין.

American international Buildind New York  הידוע כיום בשם  70 Pine street . עוד בניין מדהים בסגנון  Art Deco אשר נבנה בעת " תחרות הבניין הכי גבוה " , כמובן שהוא לה היה בניין הכי גבוה, השיגוהו האמפייר סטייט בילדינג ובניין הקרייזלר, עם זאת הוא כן היה הכי גבוה בדאון טאון מנהטן עד 1970, כאשר נבנו מגדלי התאומים, מרכז הסחר העולמי.  הבניה של 66 הקומות הושלמה ב 1932 ע"י חברת  City Service Company לבקשתו של  Henry Latham Doherty, איל הגז והנפט. מיקומו של הבנייין הוא 17 בגובהו בארה"ב ו 73 בעולם כולו. הבניין נמכר לחברת  American International AIG וב 2009 נמכר שוב. אחד מהאלמנטים הפיזים החשובים בבניין זהו כיפת הר השלג שלו, שימו לב, הקומות העליונות של הבניין צבועות בלבן, שונה משאר הבניין מה נותן לו את המראה המדובר. כמו כן בקומה ה 66 ישנה תצפית אשר מאפשרת מבט לעבר מנהטן, תצפית זו הייתה פתוחה לציבור הרחב, אך נסגרה לעובדי AIG בלבד. לאחר מכירתו של בניין ב 2009 לחברת  Young woo & Associated ( חברת תעשייה וטכנולוגיה מתקדמת לעסריי נדל"ן בארה"ב ), התאפשר לחברה להמיר מספר קומות בבניין לבתי מגורים יוקרתיים. בעניין שהוא ציון דרך רשמי בניו יורק. כמו הרבה מבנים בניו יורק גם 70 Pine Street הופיע בלא מעט איזכורים בתרבות הפופלרית, הפופלרים שביינהם, ספיידרמן וארמגדון, כאשר אחד המטאורים פוגע בבניין.

Chrysler Building New York, בניין קרייזלר בניו יורק הינו מהמבנים החשובים והמעניינים של ניו יורק, השוכן במזרח מידטאון בשכונת  Turtle Bay. החל להבנה ב 19 בספטמבר 1928 בעת תחרות עצומת מימדים לא ממסדית בניו יורק על הבניין הכי גבוה בעיר, לתחרות זו הצטרפו האמפייר סטייט בילדינג ווול סטריט 40. המבנה עוצב בסגנון Art Deco ובמשך שנים נחשב לבניין לא יפה בעייני המתבוננים, אך לא עבר הרבה זמן עד אשר הבינו את הטעות, כיום נחשב הבניין לאחד מהיפים בניו יורק אם לא בעולם כולו. הבניין נבנה לבקשתו של  Walter P.Chrysler, עוצב ע"י  Wiliam Van Alen ( מוכר ?), כפי שנאמר הוא נבנה כדי לזכות בתחרות הבניין הגבוה בניו יורק והיה לכדי שימוש לאמפריית קרייזלר, בניים המפקדה של מוצרי הרכב. הבניין נבנה במהירות של 4 קומות בשבוע ואף אחד מהעובדים לא נהרג במהלך הבנייה, לחילופין ממתחרו האמפייר סייט. זהו הבניין הגבוה ביותר בניו יורק שעשוי משלד ברזל ומלבנים כ 3,226,000 לבנים. אחד מהאפיינים הבולטים של הבניין זה הצריח שלו, מבנה בעל 7 קומות עשוי מפלדה וניקל הגורם לתפיסה והשתקפות של קרני השמש באופן מרשים ויוצא דופן. מבנה הצריח נבנה עם תצורות של קשתות וכתרים. הצריח היה לעניין מיוחד, הוא נבנה בתוך המבנה וכאשר הושלם הועלה ביום בהיר אחד לקודקוד הבניין, מה שהדהים את העוברים והשבים. המעצב  Van Alen היה ידוע בן אדם פעלתני ודרמטי. 7 הקומות של הצריח הם מספר סימבולי, אם זה 7 צבעי הקשת, או  " הרקיע השביעי " מושג שמתאר סוג של נירווונה. בניית בניין הקרייזלר הושלמה במאי 1930, זאת הפעם הראשונה שבניין נמדד גבוה מ 305 מטרים, הבניין זכה לתואר הבניין הגבוה ביותר והחזיק בתואר זה כ 11 חודשים, חטף את התואר בניין אמפייר סטייט בגובה 381 והחזיק את התואר לכ 40 שנה עד מגדלי התאומים. קריילזר כרגע במקום השלישי בגובהו בניו יורק ובדרך למקומו הרביעי לאחר שתושלם הבנייה של מגדל החופש בדאונטאון.  כמו כן ניתן לראות בקומה 32 מספר גרגולים / גריפין בצורה של נשרים המסמלים את החופש והכוח בארה"ב ופועלים כמרזבים. השפעה ממבנים היסטורים מאירופה וגרגולים המפלצתיים שעליהם. אחד מנשרים אלה נראה בברור נקרע מהבניין ונופל בסרט " ארמגדון " כאשר מטאור פוגע בו. המבנה הינו ציון דרך בניו יורק, ומבנה היסטורי לשימור, ניתנת גישה ישירה ל  Grand Central station. כדאי לבקר בלובי של קריילזר, לובי בסגנון כמעט גוטי עם צילומים וציורים של רכבים.

Empire state Building New York אמפייר סטייט בילדינג הינו מהמבנים המוכרים בעולם, בארה"ב ובניו יורק, אחד המבנים המזוהים עם ארה"ב וניו יורק ואולי המבנה החשוב ביותר המזוהה עם העולם החופשי והדמוקרטיה והכוח של העולם המערבי. לא סתם אמפייר סטייט בילדינג נקרא כמו שהוא נקרא, זהו כינויה של מדינת ניו יורק מדינת האימפריה, מראה על חוזק, על יכולת על אימפריה של קפיטליזם, מודרניזציה והעולם החדש. הבניין נבנה כמתחרה בתחרות הבניין הכי גבוה בניו יורק, איתו גם בניין וול סטריט 40  Wall Street 40 בדאון טאון ובניין קרייזלר במידטאון. האחרון בניין קרייזלר היה למוביל בתחרות, אך זאת רק במשך שנה, עד אשר מיודעינו האמפייר סטייט בילדינג נבנה וחטף את התואר הבניין הגבוה ביותר, את התואר המכובד, " הבניין הגבוה בעולם " שמר עד תום בניית בניין הסחר העולמי בדאון טאון. הבניין המרשים הינו אבן דרך בתרבות האמריקאית ובניין ציון דרך לשימור. הבניין עוצב ע"י  William F. Lamb, הבניין עוצב ובוסס על פי שני בניינים שנבנו ע"י החברה, אחד בצפון קרוליינה והשני באוהיו. ב 1916 חוקק חוק שאומר שבניינים לא יחסו את גודל הבלוק או את הרחבה בה הבניין עומד, לכן כך ניתן להבין את עיצובו של האמפייר סטייט כאשר מעל גובה מסוים הבניין נסוג פנימה ונהיה צר יותר. בניין מעוצב בסגנון  Art Deco. חפירות לבניין החלו ב 22 בינואר 1930, הבנייה החלה עם כמות אדירה של 3400 עובדים, רובם מהגרים מאירופה ב 17 למרץ 1930, זהו יום סיינט פטריק, יום המרובה בחגיגות ושתייה. עובדיי הבניין היו שולחים מדי שנה ביום האב, ברכות עם כרטיס ברכה לצוות הבניין המקורי בצפון קרוליינה, על היותם הראשונים שבנו בסגנון זה בחברה זו. ראוי לציין שחמישה עובדים מצאו את מותם במהלך הבנייה, ( אחד מהם מאס בחייו ).  410 ימים לקח לבנות את אמפייר סטייט, זמן קצר ממה שתכננו ובתקציב מועט יותר ממה שהקציבו. נפתח בראשון במאי 2001. Herbert Hoover זכה כנשיא ארה"ב דאז לחנוך את אמפייר סטייט ע"י הדלקת האורות בבניין, זאת מוושינגטון הבירה, הגלגל התהפך והמתרחה של Hoover, הוא  Franklin D.Roosevelt הדליק לראשונה את האורות בראש הבניין, זאת לאחר ניצחון בבחירות. הבניין נפתח בתקופה קשה בהיסטוריה של ארה"ב, בתקופת המשבר הכלכלי הגדול והמצב השפיע על הבניין לרע, היה קשה למלא את כל הקומות בעסקים והרבה משרדים נשארו שוממים, הניו יורקרים קפצו על העניין ותבדחו על חשבון הבניין ונתנו לו את השם  Empty State Buildind. רק ב 1950 החל המצב להשתנות. הבניין מתנסה לגובה 381 מטרים, כאשר מוסיפים את האנטנה מגיע ל 443 מטרים, הכוונה הראשונית של האנטנה הייתה למתקן עגינה של ספינות זפלין, הרעיון לא עבד כל כך והפכה ליהיות לאנטנת רדיו שפועלת כך עד היום. באמפייר סטייט בילדינג ישנם 6500 חלונות ו 73 מעליות. כיום הבניין הינו אחד מהאטרקציות החשובות ביותר בניו יורק, ישנה בקומה ה 82 תצפית מדהימה ובקומה ה 102 אף יותר מדהימה, כמובן שחנות מזכרות זמינה בתצפית, כמו כן בקומה השניה של הבניין ישנה אטרקציה נחמדה, סימולציה תעופה על ניו יורק. במקום תוכלו למצוא כלבו, מסעדות, בתי קפה ועוד..אמפייר סטייט נודע באורות המדהימים בקודקודו, האורות משתנים מדי פעם, ביום סיינט פטריק 17 למרץ הופך לירוק, ביום העצמאות האמריקאי ב 4 ביולי, חג המולד, ואפילו ביום מותו של פרנק סינטרה שונו האורות לכחול, זאת על שם כינויו של פרנק  Ol' Blue Eyes. כמו כן ישראל זכתה לצבעי הדגל הלאומי, כחול לבן בעת מצעד למען ישראל. הבניין היה לכוכב " שחקן " בהרבה מאוד סרטים והופיע במספר לא קטן של שירים בתרבות הפופולארית, הדוגמא הידוע ביותר לכך הוא הסרט  King Kong כאשר החיה מטפסת על האמפייר סטייט, לראשונה ב 1933, לאחר מכן ב 1976 וב 2005. הבניין הופיע בסרט פופלרי נוסף במרוצת השנים, הוא  Sleepless in Seattle עם טום הנקס. הבניין מופיע גם בשיר של  Alicia Keys ו  Jaz-Z  Empire state of mind כהשלכה לניו יורק לכוחה של העיר וכאחד מהמאפיינים העקריים של ניו יורק כג'ונגל אורבני עם גורדי שחקים עצומים ובראשם הבניין המדובר. שיר מעולה.  אמפייר סטייט הופיע בעוד עשרות סרטים, תוכניות ושירים.

8 Spruce street הוא בניין מאוד מיוחד, מרשים ומודרני. הושלם ב 2011, ע"י האדריכל  Frank Gehry, המבנה ידוע גם בכינויו  New York by Gehry 8 Spruce Street. הבניים נוסק לגובה 265 מטרים, כרגע הוא הבניין הגבוה ביותר בניו יורק המשמש תפקיד כבניין מגורים ובמקום ה 12 בעולם. ניתן לזהות את הבניין ע"י הגימורים שנראים כמו קיפולים. הבניין נמצא בדאונטאון ניו יורק אשר לא מפסיק להתפתח.  הבניין בעל אופי ואיכות פיסולית, עם מפרצי חלונות בכל קומה, זה אינו בניין שרואים כל יום, מתאפיין בהרבה אופי ויכולות מודרניות. הבניין מתגאה בדירות יוקרתיות ועיצוב פנימי יחודי ולעיתים גם אישי. כמו כן הקומות הראשונות של הבניין ישנו בית ספר יסודי, הבית חולים של הדאון טאון אמור להפתח בבניין, מרכז בריאות, בריכה מקורה, אולם הקרנה עם אמפיתיאטרון שעותב ע"י פראנק גריי האדריכל, חדר משחקים לילדים. השוער בלובי משחק תפקיד גם של קונסיירז', ניתן להזמין מקומות במסעדות, או מקומות קדמיים בתאטרון הכל לתושבי הבניין. הביקורות על הבניין נהדרות הן מעיתונים חשובים כניו יורק טיימס והן מתושביי הבניין, השרות בבניין הוא יוצא דופן, ההשוואה הניכרת היא שהבניין הוא ברמה של מלון יוקרתי 5 כוכבים.

 

 

 

 

NYCGO המדריך המלא לניו יורק מקבוצת קליק גו, תוכן תיירותי ממוקד ועדכני בלמעלה מ 50 יעדים בעולם. 
www.nycgo.co.il 

ראו מגוון מלונות ובתים בניו יורק באישור מידי וללא עמלות הזמנה עם  

 ראו עוד אתרים מקבוצת קליק גו : ליסבון | פריז | לונדון

Zamir Sivan CEO